joi, 4 martie 2010

Sapun "fabricat" acasa

Aman de prea mult timp “inaugurarea” acestui blog si de aceea cred ca voi gasi intelegere daca intru direct in subiect, adica fara nici un fel de introducere.

Pentru cei interesati de sapun fabricat acasa, prin efort propriu, voi povesti despre o metoda prin care fabricantul nu se intalneste cu soda caustica. De fapt, nu este vorba de fabricare propriu-zisa ci, mai curand, de reluarea procesului de la o anumita faza si finalizarea lui potrivit dorintei “fabricantului”. Iata pasii de urmat:

1.- Procurarea de fulgi sau rasatura de sapun de cea mai buna calitate. Se poate obtine prin rasul unui sapun cumparat din comert sau prin comanda de rasatura la www.galador.eu (sapun natural din uleiuri vegetale). Pretul unui kg este 59,50 lei.

2.- Fulgii sau rasatura se vor pune intr-un vas pe care sa-l umple pana la jumatate, vas care va fi pus la incalzit-infierbantat intr-un vas cu apa; vasul cu sapun nu trebuie sa vina in contact direct cu focul. Asadar, incepem procesul de topire a sapunului ras ( la un kg de sapun ras se pun cel mult 40 ml lapte).

3.- Se potriveste focul in asa fel incat apa sa ajunga cat mai aproape de temperatura de fierbere si se porneste cronometrul. Prima amestecare in sapunul ras in curs de topire se face dupa o ora.

Amestecarea se face cu grija, dar energic cu un facalet de lemn sau teflon.

Urmeaza inca doua reprize de topire, de cate o jumatate de ora, cu amestecat intre ele.

Inainte de ultimul amestecat este momentul in care putem adauga sapunului nostru aromele pe care le dorim ( 8-10 ml la 1 kg) sau diferitele suplimente cu efect terapeutic: uleiuri, tincturi, extracte, miere etc.( nu mai mult de 15-20 ml la 1 kg).

4.- Dupa 2 ore de topire sapunul ar trebui sa fie intr-o stare semilichida, turnabila intr-o forma oarecare (silicon, plastic sau lemn tapetat cu hartie plastifiata).

Se “decofreaza” dupa 12-24 ore si se taie in forma dorita. Inainte de utilizare e bine sa se lase la uscat, intr-un loc ferit de caldura, aproximativ 1-2 saptamani.

Pentru intrebari: tel.0744918769

2 comentarii:

  1. wow! Felicitari pentru initiativa cu blogul!
    Astept cu nerabdare si alte postari!
    Annamaria Rosu

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma amuz acum: intotdeauna ma intrebam: de la ce vine numele sapunurilor Galador..ei bine acum inteleg si apoi permiteti-mi sa ma declar: indragostita la propriu de ideea geniala pe care ati avut-o intr-un impas. Mare mester,mare domn...

    Cu stima,
    Loredana Fagadar ( care niciodata nu are rabdare 12-24 de ore sa scoata sapunul din forma si de fiecare data il strica)

    RăspundețiȘtergere