vineri, 5 august 2011

Se pune soda caustica si in sapunurile naturale?


Ziare, reviste, pagini virtuale, reportaje TV, etc. insista, in ultima perioada, pe ideea ca nu se poate fabrica sapun fara soda caustica. Cu toate acestea sunt inca numerosi clientii care ma intreaba la telefon sau in scris (via email) daca si sapunurile naturale au in componenta lor hidroxidul de sodiu.
Mi-am propus de mult sa incerc o explicatie, dar abia acum am ajuns sa dispun de timpul necesar.
Raspunsul este categoric: DA. Sapunurile naturale se fabrica – si ele – din grasimi, chiar daca e vorba de grasimi vegetale. Iar procesul de saponificare al grasimilor, proces chimic prin excelenta, se poate realiza doar in prezenta si cu participarea sodei caustice.
Asadar, sapunul – natural sau nu, industrial sau handmade, fabricat “la cald” sau “la rece” – este o sare si rezulta urmare reactiei chimice dintre un acid – grasimile si o baza – soda caustica. Ca produs secundar rezulta o glicerina naturala de foarte buna calitate care, in sapunurile handmade este prezenta in produsul final ( o parte glicerina si trei parti sapun).
Din pacate, pe diferitele forumuri isi dau cu parerea foarte multi “cunoscatori” si simt ca, la un moment dat, deruta se instaleaza si naste intrebari si pareri din cele mai ciudate. Observatiile celor care nu stiu - si nu stiu ca nu stiu - fac foarte mult rau.
Cei care sunt intr-adevar interesati pot gasi explicatii competente in excelentul deschizatori de drumuri in ale sapunitului al Dnei ing. Daniela Paraschiv: “Ghid practic – Realizarea de sapun natural”( http://sapunnatural.wordpress.com/ )

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Reprezentam blogul Iesirea Din Matrix (www.fymaaa.blogspot.com).
    Suntem cunoscuti si cautati de oameni interesati de spiritualitate, medicina alternativa si dezvoltare personala in general . Site-ul nostru este axat pe astfel de subiecte si adeseori am facut reclama unor cursuri, cabinete si alte produse si oferte pe specificul blogului. .
    Avem un numar mediu de vizitatori situat undeva intre 60-80 000/luna , iar ca si vizitatori unici in medie, la 20-25000/luna. In acelasi timp, exista permanent discutii in chatul de pe blog , unde puteti vedea ca exista un mare interes, adeseori fiind prezenti in medie 20 – 40 vizitatori online , seara ajungandu-se si la 50 – 60 de vizitatori prezenti pe site. In acest moment avem 799 persoane interesate (utilizatori de blog, membrii) si 581 de abonati (care primesc email cu aparitia unui nou articol). Putem fi considerati unul dintre primele site-uri in acest domeniul al informatiilor alternative curentului media principal (sau cel putin in ceea ce priveste blogurile de profil).
    Puteti urmari statistica site-ului nostru oricand, accesand counter-ul de pe blogul nostru (de ex, aici http://www.histats.com/ , unde se poate vedea o situatie pe luni referitoare la blogul nostru).

    Dorim sa stim daca sunteti interesati de o reclama (banner si/sau articol dedicat) contra cost , pentru site-ul sau oferta dvs., pe blogul nostru? O alta varianta ar fi afilierea.
    Ne-ar fi de folos un raspuns, pozitiv sau negativ, ca sa avem o confirmare de primire si sa nu mai trimitem acest mesaj inca odata,

    Va multumim pentru atentie,

    O zi buna in continuare,
    Echipa FYMaaa

    freeyourmindandheart@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumim pentru detaliile pe care ni le-ati prezentat. Mult succes in continuare si la cat mai multi clienti!

    RăspundețiȘtergere