vineri, 28 mai 2010

Săpun „handmade” din untură de porc


L-am fabricat si l-am incercat – din curiozitate – inca de la inceputurile activitatii de fabricare a sapunurilor naturale, cu multi ani in urma si am fost foarte multumit. Bineinteles, nu seamana cu „sapunurile de casa” fabricate de bunicii nostri. In primul rand, pentru ca intre ingrediente am folosit si uleiul de cocos, ricin si germeni de porumb, si uleiuri esentiale pentru arome si apoi, pentru ca procedeul „la rece” catifeleaza si pastreaza proprietatile benefice pentru piele ale grasimilor.

Vorbim, asadar, despre acea untura pe care, sunt convins, sunt putini cei care
n-au incercat-o pe o felie de paine proaspata, cu rosii sau castraveti abia culesi din gradina. Nu vorbim de seu de vita, oaie sau caprioara, ci despre untura de porc de culoare alba, cu gust si miros specific – ne aducem aminte de bunica de la tara – si care a cazut in dizgratie odata cu intrarea pe scena a grasimilor vegetale.

Nu vreau sa conving pe nimeni sa foloseasca sapunuri fabricate din untura de porc (in locul celor din uleiuri vegetale), vreau doar sa asigur onor consumatorii de produse de igiena nepericuloase, ca nu trebuie sa tresara daca vor gasi intre ingredientele unui sapun, de exemplu, si untura de porc(lard – l. engl.). Sa nu uitam, toate alifiile miraculose ale Mariei Treben se prepara cu untura de porc.

Persoanele cu ten sensibil pot reactiona la fel de nepotrivit nu numai la untura, dar si la untul de shea, uleiul de avocado sau chiar uleiul de masline. Mai curand, trebuie sa atraga atentia multimea de chimicale din cosmeticele fabricate industrial, al caror efect negativ este adeseori nedrept transferat asupra unturii.
Iubitorii de animale sunt, desigur, impotriva acestui tip de sapun, dar voi aminti aici faptul ca nu ucide nimeni animale pentru a face sapun ci, sunt valorificate – in cazul de fata spre beneficiul omului – produsele secundare rezultate de la animale sacrificate din cu totul alte motive.

Sapunul din untura elibereaza o spuma cremoasa, are proprietati de conditionare si asigura o sanatoasa hidratare a suprafetelor de piele spalate.
In nici un caz nu se pune problema blocarii porilor.

Daca doriti sa-l incercati, il puteti comanda dimpreuna cu celelalte produse Galador si cu pretul identic cu cel al sapunului de catina. Numele lui este LARDSOAP.

In caz de intrebari va stau la dispozitie la tel. 0744918769 sau e-mail: lgagyi@gmail.com

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog, in primul rand; am admirat initiativa dvs.,inca de anul trecut, de cand am descoperit site-ul Galador. Cel mai mult mi-a placut faptul ca sapunurile dvs. sunt simple si cu recomandari clare pentru fiecare sortiment in parte; fara tot felul de denumiri si culori, care pot ascunde o compozitie nu tocmai naturala.Cat priveste sapunul cu untura de porc, cred ca ar merita mai multa atentie, pentru mine echivaleaza cu orice alt sapun din uleiuri vegetale; in primul rand ca untura, dupa cum ati spus si dvs., a fost folosita ca tratament si ca aliment de atata vreme, apoi pentru ca, din proprie experienta, un asemenea sapun este delicat cu pielea si face destula spuma. Poate ca fabricantii mai mult sau mai putin amatori de sapun natural(printre care ma numar si eu),care tot apar cu diverse bloguri si care s-au inspirat din activitatea dvs., sa puna in aplicare si aceasta idee, cu grasimea de origine animala. Spor in toate si sa va ajute Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! apreciez foarte mult munca depusa de dumneavoastra in acest domeniu. Pot sa va spun ca ati fost o adevarata sursa de inspiratie si de aici unde sunt eu, din Piatra Neamt, vad produsele dumneavoastra prin magazinele naturiste.

    Ca sa nu ocolesc foarte mult ce vreau sa va spun, o sa trec direct la subiect. In urma cu 5 luni, am intreprins si eu o activitate ca a dumneavoastra. E la inceput, insa am incredere ca o sa fie bine.

    Sincer, nu stiu daca imi veti raspunde, insa am o problema si ma vad nevoit sa apelez la oameni care au trecut deja prin problemele de inceput. Caut producatori de ambalaje pentru sapunuri, insa nu gasesc.Va rog mult, daca vreti, ajutati-ma in acest sens. Cu cine pot lua legatura (cu ce firma lucrati dumneavoastra) ca sa-mi faca ambalajul pentru sapun?

    In speranta ca voi primi raspuns la acest mesaj, va multumesc anticipat! Adresa mea de mail este ioanvasilescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere